Te hard gereden ?

Raceauto cartoon geïsoleerd op een witte achtergrond Stockfoto - 20358643

De politie kan op grond van de Wegenverkeerswet een rijbewijs invorderen bij een snelheidsovertreding van meer dan 50 kilometer per uur.
Het ingevorderde rijbewijs wordt door de politie naar de Officier van Justitie verzonden. Vervolgens moet de Officier van Justitie binnen tien dagen beslissen wat er met het rijbewijs gaat gebeuren.

De Officier van Justitie kan sinds 1 juni 2011 overgaan tot inhouding van een rijbewijs bij een snelheidsovertreding van meer dan 50 kilometer per uur. Voorheen was dit 70 kilometer per uur. Tevens kan de Officier van Justitie het rijbewijs inhouden als u meerdere keren voor een snelheidsovertreding bent aangehouden (recidive).

Officier van Justitie

De Officier van Justitie kan besluiten om het rijbewijs voorlopig in te houden tot aan de zitting, waar u moet voorkomen bij de kantonrechter. Dit kan enige tijd duren en daarom probeert de advocaat voor u om de Officier van Justitie te overtuigen u het rijbewijs voortijdig terug te geven. Hierbij is het erg belangrijk dat u uw persoonlijke achtergrond en belangen naar voren brengt, want de wet vereist een individuele beoordeling. Verder wordt er gekeken naar de snelheidsmeting en of er tijdens de aanhouding, door de politie, eventuele ‘vormfouten’ zijn gemaakt.

Klaagschrift bij de rechtbank

Als de Officier van Justitie niet kan worden overtuigd, dan zal uw advocaat mr. Maton overgaan tot het indienen van een klaagschrift bij de rechtbank met het verzoek de teruggave van het rijbewijs te gelasten. Tijdens de behandeling van de zitting zal mr. Maton u bijstaan. De ervaring leert dat de rechter waarde hecht aan de door cliënten naar voren gebrachte persoonlijke achtergrond en belangen. Dit houdt in dat de rechter vaak overgaat tot teruggave van het rijbewijs in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak.

Strafzaak

De Officier van Justitie moet ervoor zorgen dat de zaak binnen zes maanden na de dag van de invordering van uw rijbewijs op zitting wordt behandeld. U zult hiervoor een dagvaarding ontvangen. Lukt dit de Officier van Justitie niet, dan heeft u recht op teruggave van uw rijbewijs. Tijdens deze zitting zal de advocaat aanwezig zijn om u bij te staan.

 

www.advocaatdenbosch.nu

www.advocaatnoordbrabant.nl

Den Bosch onderneemt

Bel mij terug!

    Bel 073-610 06 14 of