Rijden en drugsgebruik

De strafrechtelijke reactie op het gebruik van verdovende middelen in het verkeer is relatief nieuw.

Recentelijk heeft de rechter echter bepaald dat de politie bij een verkeerscontrole gebruik mag maken van een deskundige die beoordeelt of er bij een bestuurder vermoedelijk sprake is van drugsgebruik.

Mocht de deskundige tot die conclusie komen, dan mag de politie bloed of speeksel afnemen voor een onderzoek naar het gebruik van de soort en de hoeveelheid van het verdovende middel. Dit feit wordt op een soortgelijke wijze bestraft als het rijden onder invloed. Binnenkort is het mogelijk dat de politie zelf een speekseltest mag uitvoeren op basis van psychomotorische functies en oog- en spraakfuncties mogen beoordelen of iemand onder invloed van drugs kan zijn. Over deze nieuwe bevoegdheden is een wetsvoorstel gemaakt.

CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen)

De politie is verplicht om het CBR te waarschuwen na het aantreffen van verdovende middelen. Het CBR zal u waarschijnlijk vervolgens aan een onderzoek door een psychiater onderwerpen. In het geval van het vermoedelijk gebruik van harddrugs zal het CBR uw rijbewijs voor minimaal een jaar ongeldig verklaren.

Maton Advocatuur & Mediation Den Bosch, Vughterweg 1, 5211 CH ′s-Hertogenbosch, tel. 073-610 06 14

www.advocaatdenbosch.nu

www.advocaatnoordbrabant.nl

Den Bosch onderneemt

Bel mij terug!

    Bel 073-610 06 14 of