Ontslagvergoeding (gouden handdruk)

Bereken hier direct de hoogte van uw ontslagvergoeding (gouden handdruk).

Als de arbeidsovereenkomst tussen werknemer en werkgever beëindigd wordt, kan dit gepaard gaan met het verstrekken van een ontslagvergoeding (gouden handdruk). Dit is een bepaald geldbedrag ineens dat meestal berekend wordt aan de hand van de kantonrechtersformule.

Per 1 juli 2015 komt de kantonrechtersformule te vervallen en wordt het een transitievergoeding.

De ontslagvergoeding, ook wel gouden handdruk genoemd, behoort op grond van de Wet op de Loonbelasting 1964 tot het loon. Hierover zijn in principe loonbelasting en premies volksverzekeringen verschuldigd naar het progressieve tarief.

Uitbetaling van de ontslagvergoeding

De ontslagvergoeding (gouden handdruk) kan door de werkgever als volgt worden uitgekeerd:

  1. onder inhouding van belasting naar het progressieve tarief rechtstreeks aan de werknemer of;
  2. aan een in Nederland gevestigde verzekeraar, bank, kredit- of beleggingsinstelling of eigen B.V., voor de aankoop van een stamrecht of;
  3. een combinatie van 1) en 2).

Indien nog niet duidelijk is wat de keuze gaat worden, kan het bruto bedrag ook (voor een beperkte periode) bij een notaris op een “derdenrekening” ondergebracht worden. Het bedrag kan dan echter niet meer (direct cash) aan de werknemer worden uitgekeerd. Het moet dan dus in zijn geheel voor een stamrecht worden aangewend.

Mr. Maton kan als deskundige advocaat in het arbeidsrecht zowel aan werkgevers (ook uit het midden- en kleinbedrijf (MKB)) als werknemers rechtsbijstand verlenen aangaande de onderhandelingen over de hoogte van de ontslagvergoeding (gouden handdruk).

Advocaat mr. Maton verleent onder andere rechtshulp in de navolgende plaatsen: Ammerzoden, Arnhem, Berlicum, Best, Den Bosch, Boxtel, Breda, Eindhoven, Hedel, HeusdenOss, Rosmalen, Tilburg, UdenVeghel, Vlijmen, Vught, Waalwijk en Wijk en Aalburg.  Komt u buiten Brabant, bijvoorbeeld Nijmegen of Utrecht, dan verzoeken wij u toch om contact met ons op te nemen.

Maton Advocatuur & Mediation Den Bosch, Vughterweg 1, 5211 CH ′s-Hertogenbosch, tel. 073-610 06 14

Bel mij terug!

    Bel 073-610 06 14 of